Kadınlar en fazla Dışişleri Bakanlığı'nı tercih ediyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İris Eşitlik Gözlem Grubu ve Uluslararası Çalışma Örgütü ortaklığı ile hazırlanan rapora göre, Türkiye'de kadınlar daha çok Dışişleri'ni tercih ediyor. Bakanlık'ta şu anda yüzde 63.8 oranla kadınlar önde

İris Eşitlik Gözlem Grubu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığı ile hazırlanan 'Kamu Sektöründe Yönetici Kadınlar' raporuna göre, kadınlar, orta kademe yöneticiler şube müdürü ve şef kademelerinde yüzde 28 oranında yer alıyor. Üst düzey yönetimde ise bu sayı parmakla sayılacak kadar az. Dışişleri Bakanlığı'nda yüzde 63.8 oranında kadın çalışırken, İçişleri Bakanlığı'nda bu oran yüzde 16'ya düşüyor. Raporda, 2007 yılında Türkiye'de hâlâ tek bir kadın vali olmadığı ve Belediye Başkanlıkları ile Belediye Meclisleri'nin kadınlara dost olmadığı kaydedildi.

GENEL MÜDÜR SAYISI AZ

Rapora göre, Çalışma Bakanlığı'nda bin 579 çalışandan 456'sı kadın bin 123'ü erkek. Sağlık Bakanlığı'nda 2 bin 656 çalışandan 781'i kadın, bin 875'i erkek. Milli Eğitim Bakanlığı'nda 3 bin 241 çalışandan 1001'i kadın, 2bin 240'ı erkek. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde 31 çalışandan 23'ü kadın. Kamu kurumlarında yer alan 25 müsteşarlık kadrosunda ise hiç kadın yok. Müsteşar yardımcılığı düzeyinde de 85 müsteşar yardımcısından sadece 2'si kadın. Genel müdür kadrolarında 131 erkeğe karşılık 8 kadın, genel müdür yardımcısı kadrolarında 327 erkek ve 36 kadın bulunuyor.

RAHATSIZ EDİCİ İFADELER

Raporda yer alan bir diğer unsur, kadın yöneticilerin iş yerinde karşılaştıkları tutum ve nitelemelere ilişkin. Kadınların en fazla rahatsızlık duydukları ifadeler arasında 'kızım, bayan, hanımefendi'yi sayarken, 'hiç otoriten yok', 'çok anaçsın,' 'aramızda 'bayan' var konuyu kapatalım' cümleleriyle de sık sık karşılaştıklarını ifade ettiler. Kadınlar bunun dışında, odaya kadın girdiğinde ortamın sessizleşmesinden, şehir dışı görevlerde erkeklerin görevlendirilmesinden, özel erkek dili oluşturulmasından rahatsız.

Türkiye tarihine önder oldular

Kadınlar, cumhuriyet tarihinde pekçok alanda yarattıkları ilklerle kendilerinden sonra gelenlere öncü ve örnek oldular. İlk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu, Yassıada'da hukuk profesörü babası Ahmet Ağaoğlu'nu savundu. İlk kadın doktor Safiye Ali, Kurtuluş, Balkan ve 2. Dünya savaşlarında hastalara şifa dağıttı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın bakanı Türkan Akyol, ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller oldu. Tülay Tuğcu, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen ilk kadın oldu. İlk kadın belediye başkanı Müfide İlhan, Mersin'den seçildi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Başkanlığı'na seçildi. İlk emniyet müdürü Feriha Sanerk, ilk kaymakam Özlem Bozkurt, ilk gazeteci Selma Rız oldu. İlk kadın jet pilotu Leman Altınçekiç, ilk kadın makinist Seher Aytaç, ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, ilk kadın otomobil yarışçısı Samiye Morkaya idi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber